Veškeré šperky lze vyrobit na objednávku i ze zlata Au 585/1000, neváhejte nás kontaktovat.

Jak pečovat o šperky

O šperky, které vlastníte, je třeba správně pečovat, abyste se vyhnuli poškození nebo jejich dřívějšímu opotřebení.

Oxidace

Stříbro časem oxiduje, jde o běžný proces způsobený vnějjšími vlivy. Jde ale o poškoezní tenké vrstvy na povrchu šperku, a je snadné se začernání zbavit. Šperk můžete otřít speciálním hadříkem, určeným na stříbro, který seženete v každém zlatnictví. Stříbro je také dobré nosit – kupodivu to pomáhá předcházet jeho oxidování nejlépe. Tím, že se otírá o pokožku nebo oblečení se vlastně čistí. Jednou za čas je dobré šperk ze stříbra vyčistit jemným zubním kartáčkem ve vodě s jarem či mýdlem, poté ho osušit a třeba ještě přeleštit právě hadříkem na stříbro.

 

Pozlacené stříbro

Speciálně je třeba se starat o šperky pozlacené. Jemná vrstva zlacení se snadno ošoupe, je tedy třeba zabránit mechanickému poškození a o tyto šperky se starat obzvláště pečlivě. Nikdy je nedrhněte ani silně netřete, uchovávejte je každý zvlášť, aby se nepoškrábaly vzájemně (to je ovšem dobré zachovávat i u stříbrných šperků bez zlacení). Dávejte si také pozor na extrémní teploty nebo náhlé změny teplot. Nikdy je nevystavujte vysokým teplotám třeba při vaření, sundavejte je i na sport, úklid nebo jakoukoli jinou fyzickou práci.

 

Perly, krystaly

Také perly jsou velice náchylné na poškození. Měly by se vyhnout veškerým chemikáliím nebo přípravkům typu kosmetika a parfémy, sundavejte je i při mytí rukou. Při kontatku s chemikáliemi by perla ztratila svůj lesk. Vyhněte se i mechanickému poškození, perly se mohou "obrousit". Velmi křehké jsou také surové krystaly křišťálu či ametystu, použité na některých špercích. 

 

Ohýbání stříbra

Otevřené prsteny se mohou upravit na vaši velikost jemným ohnutím (prsten se více uzavře nebo naopak otevře). Je třeba tuto úpravu ale provést pouze jednou na začátku nošení, častým ohýbáním hrozí, že se kov poškodí a mohlo by dokonce dojít k prasknutí. Opatrnosti je třeba i u tenkých kovových částí na některých jemných prstenench či u přívěšků skleniček s vínem – jejich stopky jsou tenké a při neopatrném zacházení může dojít k jejich ohnutí.

 

Uchovávání šperků

Šperky skladujte pokud možno zvlášť v krabičkách, ty šperky, které nepoužíváte delší dobu, uchovejte v plastových uzaverítalených pytlíčcích, vyhnete se tak oxidaci lépe než uvźavřením v papírové krabičce a kontatku šperku s molitanem, který krabičky vystýlá.

 

Především je ale noste!

Na své šperky buďte opatrní, ale nebojte se je nosit: k tomu jsou určené a jen tak vám udělají nejvíce radosti. Pokud už dojde k jejich poškození, neváhejt mě kontaktovat a já udělám vše proto, aby šperk mohl být opraven a dělat radost i nadále.

Zpět do obchodu